8-1-2019 Middelstum – Sissa

Afgelopen maandag mocht ons eerste team aantreden tegen de gedoodverfde favoriet voor de titel Sissa. Sommigen menen dat de competitie door een sterke ploeg als Sissa zinloos is geworden. Zelf zie ik het als positief. De meeste andere ploegen zijn aan elkaar gewaagd. En ze mogen daarnaast 1 keer in het seizoen hun krachten meten met behoorlijk sterkere spelers. Een gratis leermoment en training derhalve.
Ik heb van de meeste partijen slechts sporadisch iets meegekregen. Op bord 8 mocht Sjouke spelen, omdat Joop vanwege ziekte moest afzeggen. Sjouke speelde een sterke partij en wist zeer lang een gelijke stand te behouden. Pas laat verloor hij ergens een pion en miste in het eindspel nog een mogelijkheid voor remise. Helaas rest dan slechts een nul.
Wat dat betreft deed Wim het handiger aan bord 7. Tijdens de partij verloor hij geloof ik een kwaliteit en pion. De kwaliteit kreeg hij terug en in een eindspel vergat zijn tegenstander de verdediging. Ineens stonden er twee pionnen voor de neus van zijn koning. Wim kon op deze manier de spreekwoordelijke eer voor Middelstum redden.
Bé vocht op bord 6 een ingewikkelde strijd uit. Uiteindelijk redde hij het niet.
Gerry kreeg een opening voorgeschoteld waarmee hij niet bekend was. Hij bleek deze echter wel lang goed te spelen, lange tijd mocht hij hopen op een half punt of meer. Maar na een aantal mindere zetten kwam zijn tegenstander geforceerd door via de koningsvleugel, ook voor Gerry een nul met goed spel.
Ikzelf mocht het op bord 4 proberen. Ik wilde ergens van de gebaande paden afwijken maar wel met logische ontwikkel-zetten. Uiteraard ging dit gepaard met het nodige tijdverbruik. En ergens in het middenspel kwam zwart met een pionzetje die hem beslissend voordeel opleverde. Ik heb nog wat tegengesparteld, maar een resultaat bleef uit.
Albert speelde op bord 3 een interessante partij. Van beide kanten leken de stukken verspreid over het bord. Een oordeel over wie beter stond was moeilijk te geven. Toen de tegenstander echter met zijn toren de stelling van Albert binnenviel kon hij prompt opgeven, er viel ineens niets meer te halen. Mooie partij, helaas geen beloning.
Harry kwam op bord 2 redelijk uit de opening. Ergens in het middenspel verloor hij echter een pion (ik vermoed door sterk spel van de tegenstander). Toen er wat stukken werden afgeruild bleef er een verloren eindspel over, Harry geloofde het wel en gaf terecht op.
op bord 1 werd de langste partij van de avond gespeeld door Frits. Heel lang bleef het gelijk opgaan. Frits kwam onderweg in tijdnood. Toch bleef hij zijn loperpaar en een binnengevallen toren goed benutten, een remise laag op de loer. Helaas verloor Frits de klok 1 maal te lang uit het oog. De vlag was gevallen, in de analyse bleek dat de stelling wellicht remise was. Jammer.
Al met al hebben we een leuke wedstrijd gespeeld, De Sissanen waren, als vanouds, gezellig volk. We mogen onze handen dichtknijpen voor het feit dat we niet met 0-8 de bietenbrug op gingen, toch had er hier en daar misschien ook nog wel een puntje of een halfje ingezeten… JM

Dat is een duidelijk verschil in opvatting met onderstaande reactie die aan dit verslag vooraf ging:
Gemiddeld ratingverschil ruim 400 en een score van 12½ % dus.
Bepaald geen afgang, want op basis van de verwachte score zweeft Middelstum met een percentage van 7½ % tussen een half en heel punt. Dat maakt ten overvloede duidelijk dat het sportieve element in een competitie beslist niet gediend is met dergelijke klasseverschillen..
En wat te denken van artikel 28? Dat gaat over de mogelijkheid om extra spelers voor een team op te geven. Vooral het tweede gedeelte doet de wenkbrauwen fronsen. Een team als Sissa kan dus zonder voorbehoud een een speler met pakweg 2300 opstellen, terwijl Middelstum al een soort van dispensatie moet aanvragen als een speler met pakweg 1950 komt aanwaaien… Freddie Steggink